Diyetteyken sinirli misin?

Sadece diyette olma hali bile sende sinir yapıyorsa; hemen o diyetten çık! Ve en yakın uzman diyetisyenine başvur. Çünkü o diyet sana uygun planlanmamış olmalı. Hep söylüyorum; Diyet listen seni mutlu eden ve bilakis stres hormonu olan kortizol seviyeni sakinlikle yönetebilen bir liste olmalı. Peki kocaman gülümseten beslenme feslefesini nasıl hayata geçirebilirsin? İşte bu arayışta takip edeceğin adımları sıralıyorum, hazır mısın?

AÇ KALMAK YOK

“Diyetteyken Acıkmak” beynimizde hep birbirine bağımlı iki terim gibi kodlanmış. İşte ben bunu yıkmak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü acıkmak İYİ BİR ŞEY! Acıkmak bir sağlık göstergesi ve metabolizmanın çalıştığını gösteriyor. Yani ben sık sık acıkman ve doğru seçimlerle hem bedenini hem ruhunu doyurmanı istiyorum zaten. Ancak seçimlerinin niteliği çok önemli; yani çabuk acıktıran seçimler yapmamalısın. Bunun için öğünlerinin karbonhidrat, protein ve yağ oranları çok iyi planlanmalı. Kan şekerinin kontrolünü eline almak istiyorsan; dengeli tabaklar şart. Şimdi arkana yaslan ve çok kolaylıkla hayata geçirebileceğin önerilerime kulak ver!

SİNİR HOPLATAN AÇLIK KRİZLERİNE SON VER

Açken çoğumuz sinirli, agresif veya fazla duygusal olabiliyoruz. Bu durumda kendini asla suçlamamalısın. Bu yaşadığın fizyolojik bir duruma tepki olarak doğuyor. Burada yapmamız gereken; o duruma gelmene engel olmak yani çok acıkmana asla izin vermemek. Bunun için ne yapmalı?

  1. Gün içerisinde ana öğünler arasında 4 saatten uzun süre aç kalma; kendine en keyifli ve sağlıklısından bir ara öğün planla.
  2. Ara öğün olarak karbonhidratları tek başına tüketmek yerine protein veya faydalı yağ grubu besinlerle dengele, kan şekerini bu şekilde çok daha güçlü yönetebilirsin. Örneğin tek başına elma tükettiğinde hemen acıkıyorken; Elma+ keçi/inek sütü+ fıstık ezmesi badem/ceviz/fındık bu besinleri blendırdan geçirip kendine leziz bir smoothie hazırla, hem ruhun doysun hem kan şekerin dengelensin.
  3. Bir de genellikle hemen “acıktığımız” gelir akla bir “aranma hali” yaşadığımızda ve sinirleniriz bu duruma. Oysaki aslında susadın belki de! Bunu mutlaka önümüzdeki günlerde deneyimlemelisin; “aranma hali” kapını ilk çaldığında ona önce büyük bir bardakta su ikram et, 5 dk bekle eğer hala aç hissediyorsan bir ara öğünün vaktidir.

EN SEVDİĞİN RENGİ SEÇ

Yaş aldıkça bize iyi gelen az ve öz dostlarla kaliteli vakit geçirmek ve ruhunu yoran insanlardan uzak durmak en akıllıca seçim. Yemek için de aynı şey geçerli, kalitesiz, besin değeri düşük olanları artık hayatına sokma, bedenini yorma.

Ruhunu güzelleştiren sana iyi gelen insanlarla vakit geçirmek gibi; sana mutluluk verdiğini düşündüğün besinler ile kendine harika bir tabak hazırla. Unutma; tabağın dengeli olduğu sürece yasak yok! Tek başına bile olsan sofra kur kendine, çünkü sen biriciksin ve özelsin unutma. Kendine bu özeni ve jesti yap, nasıl iyi geldiğine şaşıracaksın. Yaşamdan ve yemek yemekten keyif al ve tadını çıkar.

YEMEK YEMEK İÇİN ZAMAN VE MEKANI ÖZENLE YARAT

Acelen var biliyorum! Hep bir yerlere yetişme telaşı. İş hayatı, yetişmen gereken randevular, toplantılar, trafik..Hepsi birinci sırada yapılmayı bekliyor. Bu koşuşturmanın içerisinde midenin beynine yolladığı açlık sinyalini erteleme tuşuna basıp görmezden geldiğin anların üzerine, görev insanı olarak başarı ile hallettiğin meselelerin hemen sonrasında nefes almak için sırtını arkana yasladığında “bu sefer dayanılmaz bir açlık alarmı” maalesef seni bekliyor olacak. Peki şimdi nasıl yöneteceksin iştahını? İşte bu aşamaya gelince işler karışıyor. Çok hızlı yemek yiyorsun, ıssız bir adaya düşmüş gibi bir de porsiyonlarını abartıyorsun, tabağına fazla fazla koyduğun hatta belki de ayakta atıştırıp ne yediğini bile anlayamadığın bir yemek saatini geride bırakıyorsun. Peşi sıra gelen pişmanlık hissi, sindirim ve hazımsızlık problemi gibi konforsuz sonuçlar da bonusu! Söylene söylene işine dönüyorsun. Kime söylendiğini sorabilir miyim acaba?

Şimdi önce bir kendimize dönelim. Bu hayatta en önemli olan şey öncelikle senin fiziksel ve ruhsal sağlığın. Tüm yapılacaklar listesini altüst edecek bir önerim var: İlk sıraya “düzenli yemek yemek “ maddesini iliştirelim artık. Hem gün içerisindeki motivasyonun, hem stres hormonu olan kortizol seviyen, hem de miden ile açlık savaşların nasıl sakinleşecek göreceksin. Sen mutlu, ben mutlu, işler tıkırında ve yapılacaklar listen “tik”lerle dolu. Sadece deneyimle,harekete geç artık bu defa sadece bu yazıyı okumakla kalma!

error: Content is protected !!