Enginarı nasıl bilirdiniz?

Gelişen teknoloji her konuda sınırsız bilgiyi ayağımıza getiriyor. Ancak konu sağlık olunca, içinden doğru ve bilimsel bilgiyi almak ve özümsemek çok büyük önem kazanıyor! Bugün sana klasik bir soru soracağım ama benim bu soruya cevabım her zaman duyduklarından farklı! Başlayalım mı ne dersin? “Enginarı nasıl bilirdiniz Efendim?”

Enginarın karaciğer koruyucu etkisini eminim ki çok fazla yerde duydun ve belki de yıllarca annelerimizin zeytinyağlı enginar dolmasını bu etkilere sahip olduğunu düşünerek tükettin! Ancak atladığın bir şey var ki; enginarın farklı bölümleri farklı fenolik bileşikler içeriyor!

Enginar’ın faydaları saymakla bitmez! Hem de bu liste “Bilimsel Kanıt”a dayalı!

Akdeniz Diyetinin baş tacı Enginar; (Cynaracardunculus L. subsp. scolymus L.) biyoaktifpolifenollerden zengin, inülin, posa ve çokça minerali içerisinde barındırıyor! Ayrıca enginar yapraklarının ekstratı uzun yıllar boyunca geleneksel tıpta özellikle karaciğer tedavisinde çok önemli bir yere sahip! Bu konudaki iyileştirici etkisi enginarın içeriğindeki cynarin sayesinde! Birçok farmakolojik test enginarı;

•             Karaciğer Koruyucu,

•             Antikarsinojen,

•             Antioksidan,

•             Antibakteriyel,

•             Anti-Hıv,

•             Kolesterol oluşumunu ve LDL oksidasyonunu önleyen etkide tanımlamaktadır.

DİYETSEÇ NOTU!:

Ancak unutmadan; enginarın farklı bölümleri farklı fenolik bileşikler içeriyor! Cynarin yoğunlukla enginar yaprağı ekstratında bulunuyor. Yani bu faydalarından tedavi amaçlı faydalanmak istersen enginar sapının kenarında bulunan ve acımsı bir lezzeti olan enginar yapraklarının ekstratını tüketmen gerekecek!

Ancak elbette sofralarımızda yerini alan enginar kalbi ve enginar çiçek yaprakları da çok yüksek posa, mineral ve antioksidan özellikteki fenolik bileşiklere ev sahipliği yapıyor! Capitulum dediğimiz enginar kalbi bölümünde; caffeoylquinic asit, apigenin ve luteolinbulunuyor; ki bu maddeler vücudumuzda çok yüksek antioksidan etki yaratıyor! Antioksidan etki de; kansere sebep olabilen serbest radikallere karşı senin hücrelerini koruma altına alıyor! O yüzden enginar ile sağlık dolu sofralar kurmaya devam!!!

Ayrıca enginarın hasat zamanı çok önemli! Yapılan bilimsel analizlerde Şubat, Mart ve Nisan aylarında enginar en yüksek polifenol içeriğe sahip! Yani en güçlü antikanser etki zamanı bu aylarda karşımıza çıkıyor! İşte tam da hasat mevsimi yaklaşırken kendi mutfağında bu harika sebze ile kendi sağlıklı tarifini deneyimleyebilir, hücrelerini sağlıkla besleyebilirsin! Hem pratik, hem sağlıklı hem de tokluk ajanı enginarlı makarna tarifimi çok yakında paylaşacağım. Takipte kal!

Sevgiyle, Sağlıkla Kal!

Okumak istersen; bilimsel referanslar:

1.             http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464609000036

2.             http://www.actahort.org/members/showpdf?booknrarnr=983_59

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!