Bu günlerde oldukça yaygın bir telaş var malumunuz. Bikini mevsimi geldi çattı ve herkes en az 2-3 beden incelme telaşında!
“Yaz gelmeden hemen şu 3-5 kiloyu 3-5 günde (!) verelim! Bu yazı da istediğimiz kiloda bir atlatalım, kışın salarız kendimizi bol kıyafetlerin içine ve istediğimizi yeriz sınırsızca!” mı dedin az önce? Yanlış duydum değil mi? Evet ben de öyle düşünmüştüm.
Bedenin hayat boyu seninle ve hücrelerin ona sunduğun tüm iyilik veya kötülüklerin yansımasını sana cevap olarak sunuyor! Yani vücudunu yaşlandırmak da, sağlıkla genç tutmak da senin elinde! O yüzden “trend diyetlerden seç beğen al!” mantığını bir kenara bırakma zamanı geldi! “Ama bu aralar çok duyuyorum şu glutensiz diyetin harikalar yarattığını” diyorsan bu yazım senin için geliyor! Gluten ile ilgili en çok merak edilen neler varmış birlikte bakalım:
TAM OLARAK BİLMİYORUM! ACABA GLUTEN NEDİR?
Gluten bir protein türüdür; buğday, arpa, yulaf ve çavdarda bulunur! Yani sanılanın aksine ekmeğin içine sonrada eklenen (!) veya kilo yapımına direkt olarak sebep olan (!) bol kalorili bir besin öğesi değildir!
GLUTEN KÖTÜ BİR ŞEY Mİ? SAĞLIĞIM İÇİN ZARARLI MI?
Evet glutenin bedenine zarar verebileceği iki durum var! Eğer bunlardan birine sahip isen glutene karşı dikkatli olmanı öneriyorum. Ancak unutma; her ikisi birbirinden çok farklı özelliklere sahip!
- Çölyak Hastalığı
- Gluten İntoleransı
1) Çölyak Hastalığı:
Çölyak Hastalığı ince bağırsağın glutene karşı alerjik tepki göstermesidir ve bu alerji nedeniyle karın ağrısı, şişkinlik ve kronik diyare (ishal) gelişmektedir. Gastroentolog doktorun tarafından yapılan bazı testler ve değerlendirmeler sonrası çölyak hastalığı tespit edilmişse “glutensiz diyet” senin yaşam tarzın olmalı ve genel sağlık durumunu düzeltmek için glutensiz beslenmek zorundasın! Ancak dediğim gibi teşhis kan testleri ve ince bağırsak biyopsisi ile uzman bir doktor tarafından koyulmalı! Sonrasında da diyetini uzman bir diyetisyen planlamalıdır!
Çölyak hastalığı olan kişilerin gluten içeren bir besin tüketimi sonrasında ince bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olur, zamanla azalır ve küçülürler. Besinlerin sindirim ve emilim sırasında karşılaştığı yüzey alanı azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Kronik ishal bu duruma eşlik eder! Bu nedenle çölyak hastalarının çok katı bir glutensiz diyet uygulamaları gerekir çünkü bu hastalığa karşı kanıtlanmış tek tedavi yöntemi glutensiz diyettir.
2) Gluten İntöleransı:
İnternette arama motoruna “kilo vermek-glutensiz diyet” yazdığında bile 130.000 sonuç çıkıyor! Oldukça ilgi gören bir konu kesinlikle! Ama maalesef bir o kadar da yanlış bilgiler havada uçuşuyor! Gluten intoleransı tespit edildikten sonra glutensiz beslenme öneriyorum elbette, ancak test yapmadan hissiyat ile olacak iş değil! Kendimizi boşa yormaya gerek yok!
Gıda intolerans testlerinde de birçok çeşit var piyasada; ben venöz kandan serum ayrıştırılarak yapılan metodu uygulayan testleri tavsiye ediyorum.
Gıda İntolerans Testleri
Sadece kilo vermek için mucize tadında tanıtımı yapılan gıda intolerans testlerine ben de oldukça şüpheci yaklaşıyorum! “Test yapın ve zayıflayın!” anlayışı bana oldum olası etik gelmemiştir. Ancak “Test yapın ve bedeninize uygun beslenin!” sindiriminde zorlandığın, ağrı, şişkinlik ve kramplara sebep olduğunu düşündüğün ama tam olarak tespit edemediğin bir besinin, gıda intolerans testleriyle tespit edilmesi ve beslenmenin ona göre düzenlenmesine sıcak bakıyorum! Unutmadan parmak ucunda alınan kapiller kandan IgG testinin bakılmasının doğru sonuç vermeyeceğini, venöz kandan serumu ayrıştırılarak bakılan gıda intolerans testlerinin daha doğru sonuca ulaştığını da belirtmek isterim. O yüzden uygulayacağın testi doğru seçmelisin!
Gluten intoleransım yokmuş ama ben yine de glutensiz diyet ile kilo verdim! Nasıl oldu?
Gluten içeren besinleri (Arpa, buğday, çavdar, yulaf) hayatından çıkardığın anda ciddi oranda bir karbonhidrat azaltmaya gidiyorsun elbette! Sağlıklı yaşam ve dengeli tabaklar için tahıl ürünlerini belirli ölçülerde sınırlandırman her zaman önerimiz zaten! Ayrıca glutensiz beslenirken eğer doğru seçeneklere yöneldiysen; bol sebze, meyve ile posa sağlayıp, protein grubundaki besinleri de doğru pişirme yöntemleri kullanarak tükettiysen ve genel yaşam tarzını “dikkatli beslenmek” üzerine yoğunlaştırdıysan elbette ideal kilona kavuşmak senin için kaçınılmaz mutlu son!
Ancak gluten intoleransın veya alerjin olmadığı halde hayat boyu glutensiz beslenmek senin tercihin olsa da; sana bir cümle fısıldamak isterim izninle; “Bu işin çok daha keyifli bir yolu var!”
Denemek ve keşfetmek için bizimle iletişime geç!