Ramazan ayında kilo alımı çok sık karşılaştığımız bir durum. Bunun birçok sebebi var elbette. Uzun süren aç kalma hali nedeniyle metabolizma hızının yavaşlaması, iftar saati ile sınırsız yemek yeme hali nedeniyle kan şekerinin hızla yükselmesi ile insülin salınımının artması, gün içerisindeki fiziksel aktivitenin azalması ve tüm bu faktörlere bağlı olarak vücutta yağ depolarındaki artış ve kilo almak kaçınılmaz gibi gelebilir. Ancak tüm bu faktörleri yönetmek senin elinde, üstelik bazı püf noktaları hayata geçirmen yeterli. Bu sene Ramazan ayını daha sağlıklı, zinde ve formda geçirmeye ne dersin? Şimdi senin için Ramazan ayında fitleşmek için püf noktalar geliyor:
- PÜF NOKTA: İftar öğünü en az 4 bölümden oluşmalı;
- Bölüm: Zeytin / Ceviz ile açılış+1 Su Bardağı Su+1Kase Çorba+Renkli Büyük Bir Salata Kasesi içermeli
DiyetSeç Notu: Unutmadan; çorba mutlaka protein grubu bir besin içermeli! Mesela; mercimek, yağsız et, tavuk, balık veya yumurta ve yoğurtla terbiye sos ile yapılmalı.
2. Bölüm: Ana yemeğe geçmeden yaklaşık 15 dakika boyunca sevdiklerinle sohbet ederken anın tadını çıkararak keyifle salatanı tükettiğin ve beynine tokluk sinyalinin salgılanması için bedenine zaman tanıdığın dönem.
3. bölüm: Ana yemek olarak mutlaka protein grubu (balık, organik tavuk, yağsız dana/kuzu eti) ve sebze içeren, bol baharat ve soğan-sarımsak kullanarak pişirilmiş geleneksel Türk Mutfağı’nı yansıtan leziz bir tabak içermeli. Ancak kızartma yöntemi kullanılmadan pişirilen bir yemeği seçmeni tavsiye ediyorum. Yağ depolanma hızının arttığı bu süreçte yağ tüketimi miktarına özellikle dikkat etmelisin!
4. bölüm: Bu bölümü hep alışık olduğun “Tatlı Tabağı” nı sağlıklı ama leziz bir tarif ile süsleyeceğiz. Tarif geliyor;
Şeker yok! Un Yok! Tatlandırıcı Yok! Ama Lezzet çok!!
- 200 ml keçi sütü
- 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- Dilimlenmiş 1 büyük muz
Tüm malzemeleri ocakta orta ateşte 5-10 dk pişirip cam kuplara dökerek buzdolabında soğutuyoruz. 2-3 saat buzdolabında beklettikten sonra taze çilek dilimleri ile süsleyerek servise hazır hale getiriyoruz.
PÜF NOKTALAR: Yavaş yemek yemelisin! İyi çiğnemek hayatın her döneminde çok önemli. Bu şekilde hem sindirime yardımcı oluyor, hem yemeğin tadına varıyor hem de bedenine tokluk sinyalini salgılaman için bedenine fırsat tanıyorsun.
Su tüketimini öğünlere bölmelisin. Tek seferde bir bardaktan fazla su içerek mide kapasiteni arttırmamalısın. İftar sofrasında her bir bölüm için 1 bardak su ile susuzluğunu sakinlikle, sağlıkla gidermelisin!
Sofrandan posayı eksik etme! Büyük yeşil bir salata tabağı ile bağırsak hareketlerine destek olmak senin elinde. Özellikle Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmanı hızlandırmanın en kolay yöntemi posa ile bağırsak hareketlerini ve dolayısıyla bazal metabolizma hızına hız katmak olmalı. İlave olarak bağırsak florana destek olmak için düzenli probiyotik kullanmanı öneriyorum. İntestinalfloranın yararlı bakterilere ihtiyacı her daim çok!
Bol soğan, sarımsak ve baharat ile yemek pişirerek sofranın antioksidan etkisini arttırmalısın. İsteğe veya tercihe göre pişirmeden de kullanabilirsin elbette. Tabağında kalorisiz lezzeti arıyorsan mutlaka bu önerimi uygulamalısın!
İftar sonrası hareket et! Her gün minimum 20 dakika orta tempoda yürüyüşü tavsiye ediyorum. Yavaşlayan metabolizmanı uyandırmanın ve bağırsak hareketlerine destek olmanın en doğal yöntemi haftalık 150 dakika egzersizden geçiyor.